Dieta z niskim indeksem glikemicznym – co to właściwie oznacza? admin, 15 czerwca, 2023 Dieta z niskim indeksem glikemicznym to sposób odżywiania, który zakłada spożywanie pokarmów, które powodują wolny i stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi. Oznacza to, że zaleca się unikanie produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukier oraz potraw o wysokim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny oznacza, jak szybko i intensywnie dany produkt podnosi poziom cukru we krwi. Optymalne spożycie produktów o niskim IG sprawia, że poziom glukozy utrzymuje się w stałym stanie, co jest korzystne dla zdrowia. Dlaczego warto spożywać produkty o niskim IG? Przede wszystkim z powodu możliwych korzyści zdrowotnych, takich jak regulacja poziomu cukru we krwi, zmniejszenie ryzyka chorób serca, zwiększenie uczucia sytości oraz wpływ na spalanie tłuszczu. Produkty o niskim IG to między innymi warzywa, takie jak brokuły, ziemniaki, dynia, a także zboża i płatki owsiane, orzechy i tofu. Co jeść na diecie z niskim indeksem glikemicznym? Podstawą diety z niskim IG są produkty pełnoziarniste – zawierające mnóstwo błonnika. Zdecydowanie należy unikać produktów w wysokim stopniu przetworzonych, takich jak słodycze czy inne przekąski. Jeśli chodzi o wybór mięsa, warto stawiać na chude źródła białka, takie jak indyk, kurczak czy ryby. W diecie powinny pojawić się również produkty mleczne – najlepiej te o niskiej zawartości tłuszczu. Co jeszcze warto uwzględnić w swoim jadłospisie? Na diecie z niskim indeksem glikemicznym możemy cieszyć się spożywaniem orzechów, nasion, owoców oraz zielonych warzyw. Zdecydowanie warto również wprowadzić do swojej diety produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, np. łososia czy sielawę. Jak zaplanować jadłospis na diecie z niskim indeksem glikemicznym? Ważne jest, aby w diecie z niskim IG uważać na ilość spożywanych węglowodanów – choć są one ważne dla naszego organizmu, to nie powinniśmy przesadzać. Liczenie kalorii i węglowodanów może pomóc w zaplanowaniu jadłospisu. Przykładowy jadłospis w diecie z niskim IG powinien zawierać śniadanie z pełnoziarnistymi płatkami owsianymi z dodatkiem owoców i mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Nieco późniejszy posiłek, jakim jest drugie śniadanie, może się składać z koktajlu białkowego z mlekiem, jagodami i orzechami. Obiad powinien być złożony z chudego mięsa, warzyw i pełnoziarnistych węglowodanów (np. kaszy gryczanej). Podwieczorek to najlepiej jogurt naturalny z owocami i siemieniem lnianym. Na kolacje można zjeść warzywną sałatkę z dodatkiem owoców lub jajkiem, na przykład z pieczonym łososiem lub tofu. https://dietomix.pl/dieta-na-thermomix/ Uncategorized